ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον οικισμό Ελατοχωρίου δραστηριοποιείται ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου, ο οποίος κάθε Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι, μετά την Θεία Λειτουργία, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων.

Ελατοχώρι Πιερίας - Διαμονή Ξενοδοχείο ATRION

Η μεγάλη τοπική γιορτή του Ελατοχωρίου, γίνεται ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου. Επίσης τα Θεοφάνεια, διατηρείται ένα ακόμα έθιμο του χωριού, η “Κυριαλέσα”.

Το όνομα του εθίμου οφείλεται στον ψαλμό “Κύριε Ελέησον” της εκκλησιαστικής υμνολογίας που ψάλουν οι νέοι και οι νέες του χωριού, όταν περιφέρουν στην περιφορά των εικόνων της εκκλησιάς στα γύρω στα δρομάκια, στις κρήνες και στα ποταμάκια. Σε αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος, φιλοξενείται η Λαογραφική Συλλογή, με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού, με ευθύνη του Λαογραφικό Όμιλο Ελατοχωρίου.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Στις αγροτικές περιοχές της Πιερίας μπορείτε να συναντήσετε παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως: αγωγιάτες, καρβουνιάρηδες, ξυλοκόπους, βοσκούς αιγοπροβάτων και χειριστές παραδοσιακών αγροτικών μέσων μεταφοράς. Επίσης, μπορείτε να δείτε κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων (καπνού, ελιάς κ.α.), με την παραγωγή μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων καθώς και με την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.